Veelgestelde vragen

Hier vindt u antwoord op veel gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij?
Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

Wat doet een tandarts-endodontoloog?

Een tandarts-endodontoloog is een tandarts die zich heeft gespecialiseerd in wortelkanaal-, zenuw- en letselbehandelingen. Na de vijfjarige studie tot tandarts, heeft de tandarts-endodontoloog een post-academische opleiding van drie jaar afgerond. Alle Nederlandse tandarts-endodontologen zijn erkend door de Nederlandse Vereniging voor endodontologie. De tandarts-endodontoloog stelt diagnoses, voert wortelkanaalbehandelingen uit en doet restauratieve behandelingen zoals stiftopbouw en het behandelen van verkleurde kiezen of tanden. Uw eigen tandarts kan voor gecompliceerde gevallen de hulp inroepen van de tandarts-endodontoloog.

Waarom ben ik doorverwezen naar een endodontoloog?

Uw eigen tandarts kan de meeste behandelingen op een kwalitatief goede manier uitvoeren. Dat geldt ook voor de meeste wortelkanaalbehandelingen. Bij een gecompliceerde behandeling is het soms verstandiger om voor een specialistische aanpak te kiezen. Voor die behandelingen wordt vaak naar een tandarts-endodontoloog verwezen.

Kan ik me ook zelf direct bij uw praktijk aanmelden?

Nee, u heeft altijd een verwijzing nodig van uw eigen tandarts. Bij voorkeur stuurt uw tandarts de verwijsbrief en röntgenfoto’s rechtstreeks naar de praktijk, zodat wij ons goed kunnen voorbereiden op het consult of de behandeling. Wij nemen vervolgens contact met u op om een afspraak te maken voor een kennismakingsconsult.

Wat kost een wortelkanaalbehandeling?

Voor de behandeling zijn maximale tarieven vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. Deze tarieven gelden voor alle in Nederland werkzame tandartsen.

De kosten van het eerste kennismakingsconsult zijn € 49,28, per element (Code E02), exclusief het maken en/of beoordelen van eventuele röntgenfoto’s.

Hoeveel een wortelkanaalbehandeling totaal kost is vooraf niet exact aan te geven. Dit hangt af van de complexiteit van de behandeling. De tandarts-endodontoloog maakt daarom na het eerste consult een kostenbegroting. De behandeling kost meestal tussen de € 425,- en € 900,-.

Wordt de behandeling vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Dat hangt af van uw zorgpolis. De behandeling valt niet onder de basisverzekering. Het beste is om van tevoren bij uw zorgverzekeraar na te vragen wat er van de behandeling wordt vergoed.

Indien u een tandartsverzekering heeft, komt u voor dezelfde vergoeding in aanmerking als bij uw eigen tandarts. De nota van de tandarts-endodontoloog wordt wel opgeteld bij de tandartskosten die u in dat jaar al bij uw zorgverzekeraar gedeclareerd heeft. U dient er zelf op te letten of u deze limiet bereikt heeft.

Hoe gaat de verwijzing van mijn tandarts in zijn werk?

U kunt uitsluitend een afspraak maken indien u verwezen bent door uw eigen tandarts voor het behandelen van uw pijnklachten. Om dat zo goed mogelijk te doen, ontvangen we graag extra informatie over de situatie via een verwijsbrief van uw tandarts. Als wij alle gegevens hebben, nemen wij zo snel mogelijk contact met u op voor een kennismakingsconsult en eventueel de behandeling. Het consult kan vaak al binnen enkele dagen plaatsvinden.

Zorg dat u uw zorgverzekeringspasje en een identiteitsbewijs meeneemt naar het eerste consult.

Kan ik een afspraak annuleren?

U kunt een afspraak tot 24 uur van tevoren kosteloos annuleren. Dit kan telefonisch via 023-5219990 of per e-mail via info@endozorg.com

Annuleert u korter dan 24 uur van tevoren of bent u niet op de afspraak aanwezig op de afgesproken datum? Dan brengen wij € 25,- per gereserveerd kwartier in rekening.

Hoe lang duurt de behandeling?

Een wortelkanaalbehandeling is een nauwkeurige behandeling die onder de microscoop wordt uitgevoerd.

Gemiddeld duurt een behandeling daarom anderhalf tot tweeëneenhalf uur per tand of kies. We streven er naar om de behandeling in één keer af te ronden, maar meestal is het nodig dat u nog een keer terugkomt.

Doet de behandeling pijn?

Omdat de behandelingen plaatsvinden onder plaatselijke verdoving, zijn behandelingen meestal niet pijnlijk. Soms is zelfs geen verdoving nodig. Dit kan het geval zijn wanneer de zenuw al is afgestorven. U kunt altijd om een verdoving vragen.

Wat moet ik doen bij napijn?

Na de behandeling kan wat napijn optreden. Deze duurt meestal enkele dagen en is met een gewone pijnstiller goed te onderdrukken. Mocht de pijn langer aanhouden of krijgt u koorts dan kunt u contact met ons opnemen.

Heeft u op- of aanmerkingen over de praktijk of de behandeling?

Hoewel wij ons uiterste best doen om u zo goed mogelijk te helpen, kan het voorkomen dat u na afloop van het consult of de behandeling op- of aanmerkingen heeft. Wij vragen u daarom contact met ons op te nemen om het samen te bespreken. Dit kan telefonisch of schriftelijk.

Neem contact met ons op

Voor een formele klacht kunt u zich wenden tot de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT): www.knmt.nl